CRM

Ben jij ook regelmatig tijd kwijt aan het volgen van alle projecten? Of met het updaten van nieuwe contactgegevens van een klant in verschillende systemen? Dat kan sneller en makkelijker. Met een crm-systeem heb je alle informatie op één plek. Contactgegevens, verzonden e-mails, offertes, facturen, communicatiegeschiedenis, … Alles vind je met een druk op de knop, binnen één tool.

Een goede crm bespaart je tijd, geld én moeite. Met alle gegevens op één plek werk je bewezen sneller en efficiënter.

Ook op zoek naar een crm? Dan is het belangrijk om te weten wat een crm-systeem precies is, wat een crm onderscheidt van andere systemen en waar je op moet letten bij aanschaf. Wij beantwoorden alle vragen die je hebt over crm-systemen, en meer.


 • Wat is crm?

 • Crm: strategie of software?

 • De functies van een crm

 • Wanneer heb je een crm nodig?

 • De voordelen van crm-software

 • Welke crm-systemen zijn er?

 • Nuttige crm-integraties

 • Crm als marketinginstrument

 • Crm als technologie

 • Crm in de praktijk

 • Klaar om je klanten beter te beheren?

Wat is CRM?

CRM is een acroniem voor Customer Relationship Management. Het is een strategie om alle relaties en interacties te beheren die jouw onderneming met (potentiële) klanten heeft.

Maar CRM beperkt zich niet tot klantrelaties. Klanten is hierbij een breed begrip en omvat alle stakeholders die betrokken zijn bij je bedrijf, zoals collega’s, leveranciers en resellers.

Als je spreekt over CRM, gaat het vaak over CRM-software of CRM-strategie. Mensen gebruiken de term ‘CRM tool’, ‘-software’ of ‘systeem’ ook als ze het over een systeem voor contactbeheer hebben. De software helpt je om contactgegevens te verzamelen en te bewaren, en je verkoop op te volgen. Doordat die gegevens op een centrale plek worden bewaard, verbeter je meteen de productiviteit en de samenwerking binnen je team.

Wat is CRM?

Was ist CRM?

Alle klantengegevens en e-mailverkeer op één plek

Door alle klantengegevens en e-mailverkeer te centraliseren leer je je klanten vanbinnen en vanbuiten kennen. Hierdoor krijg je goed zicht op de voorgeschiedenis van klanten, waardoor je hen makkelijk kan opvolgen en helpen.

 • Laat klanten zelf een (online)afspraak maken in je agenda.

 • Voeg makkelijk klantengegevens toe, zelfs via een btw-nummer of visitekaartje.

 • Behandel alle e-mailverkeer op één plek, ook die van je collega’s.

CRM: strategie of software?

CRM is zowel een strategie als software, want het is een strategie die technologische ondersteuning nodig heeft om te slagen. Zelfs als je een waterdicht plan uitdoktert om foutloze klantgegevens te verzamelen of leads op te volgen, is je strategie weinig waard zonder de juiste software. Je blijft namelijk met een pak handmatig werk zitten, wat niet vol te houden is wanneer je klantenbestand groeit.

In het omgekeerde geval kan CRM-software je wel de juiste richting uit helpen, maar betekent het op zichzelf niet veel. Net zoals een goed paar voetbalschoenen nog geen wereldspits van je maken, is een CRM-pakket enkel nuttig als er een effectieve strategie en implementatie achter zit.

In praktijk gaan een solide CRM-strategie en degelijke CRM-software dus hand in hand.

1. Begrijp je huidige uitdagingen op vlak van contactbeheer

CRM Herausforderung bei der Kontaktverwaltung

1. Begrijp je huidige uitdagingen op vlak van contactbeheer

Denk na over de problemen die je momenteel ervaart. Misschien klinken de volgende situaties wel bekend in de oren?

 • Contactgegevens zijn moeilijk terug te vinden. Informatie is vaak verspreid over verschillende bronnen en je verspilt tijd met zoeken naar gegevens.
 • Contactgegevens worden handmatig toegevoegd en beheerd, wat ruimte laat voor foutjes en veel tijd in beslag neemt.
 • Je weet niet zeker wat je verkoop precies oplevert: hoeveel potentiële klanten komen er binnen? Welk percentage daarvan aanvaardt je offerte? Wie is verantwoordelijk voor welke deals?
 • Er is geen overzicht van de communicatiegeschiedenis met contacten. Wanneer ze je onderneming bellen of e-mailen, zorgt dat voor verwarrende situaties en frustraties.
 • Niet iedereen heeft toegang tot de juiste klantgegevens. Wanneer collega’s plots ziek worden, is het moeilijk nagaan wat ze al bespraken met welke prospecten. Zo wordt samenwerken al snel heel wat complexer.

2. Bepaal duidelijk wat je wil bereiken met CRM

Leg vast welke resultaten je wil behalen met je CRM-strategie en CRM-software. Deel dit vervolgens op in kleinere, behapbare stappen om je tactieken te bepalen en zo je doelen makkelijker te bereiken. Dit actiegerichte plan zou je achteraf makkelijk moeten kunnen bijsturen.

Dit voorbeeld geeft je een idee hoe je duidelijke doelen en een realistisch actieplan opstelt:

Het zou één van je doelen kunnen zijn om meer in te zetten op klantgetrouwheid. Deze overkoepelende doelstelling kan je opdelen in de volgende kleinere doelen:

 • Fantastische klantenservice verlenen: verbeter je klantenservice door je responstijd of de volledige behandeltijd per vraag te verminderen.
 • Consistent communiceren en verwachtingen beheren: verzend nieuwsbrieven over je diensten, kortingen of evenementen.
 • Zorg voor een klantgetrouwheidsprogramma: stuur loyale klanten gerichte communicatie met exclusieve aanbiedingen.

2. Bepaal duidelijk wat je wil bereiken met CRM

CRM Ziele

3. Definieer wat succes betekent en hoe je dit zal meten

SEO illustrations CRM 04

3. Definieer wat succes betekent en hoe je dit zal meten

Hou de juiste statistieken in de gaten om na te gaan of je inspanningen lonen. Meestal definiëren ondernemingen hun succes op drie vlakken: hun CRM-strategie helpt hen kosten te besparen, inkomsten te verhogen of de klantwaarde te verhogen.

 • Kosten besparen: een kortere verkoopcyclus, sneller facturen maken, verzenden en beheren, minder tijd verspillen aan contactgegevens toevoegen of aanpassen, …
 • Inkomsten verhogen: meer aankopen, meer up- en cross-selling, hoger aantal aangekochte producten per klant, …
 • Klantwaarde verhogen: een hogere klantloyaliteit, meer vervolgaankopen tegenover eenmalige aankopen, levensduur per klant, …

1617199879191

"Wanneer je een CRM-systeem zoekt word je gebombardeerd door aanbieders met talloze features en toffe mogelijkheden.

Verslik je hier niet in.

Gebruik je voor het eerst met een CRM-systeem? Start dan klein.

Registreer alleen de minimale gegevens per contact en opportunity. Zo hou je het overzichtelijk, kan iedereen wennen aan het CRM-systeem en vermijd je onnodige registratielast.

Breid daarna het CRM-systeem steeds verder uit, maar blijf altijd secuur op de toegevoegde waarde ten opzichte van de extra registratielast."

- Tom Berger van Start24

4. Zorg dat je medewerkers op dezelfde lijn zitten

Iedereen binnen je onderneming moet je strategie begrijpen als ze klanten op de juiste manier willen benaderen. Een paar tips om medewerkers te overtuigen van jouw plan:

 • Informeer hen over het belang van de strategie: vertel hen over je huidige uitdagingen en de doelen die je hoopt te bereiken.
 • Maak hen vertrouwd met de nieuwe strategie: laat hen weten welke initiatieven je zal lanceren, wat er zal veranderen en welke positieve impact die veranderingen zullen hebben.
 • Betrek hen bij het uitrollen van je strategie.

4. Zorg dat je medewerkers op dezelfde lijn zitten

CRM Strategie Mitarbeiter

Waarvoor gebruik je CRM-software?

CRM Software wofür verwendet

Waarvoor gebruik je CRM-software?

CRM-software hield aanvankelijk het volgende in:

Een systeem om gegevens en documenten van klanten op een centrale locatie te bewaren, zodat bedrijven ze makkelijk kunnen openen en beheren.

De software hielp bedrijven om een duidelijk overzicht van klantgegevens op één plaats te bewaren, zoals namen en adressen, maar ook informatie over vorige aankopen, geografie, bedrijfsgrootte, de communicatiegeschiedenis en veel meer.

Gaandeweg werden de functies van CRM-systemen uitgebreid. De gegevens in een CRM-systeem begonnen te dienen als de basis om beter zaken te doen. Hieronder vind je een overzicht van populaire opties die veel CRM-tools aanbieden:

 • Sales en lead management

  CRM helpt salespersonen om potentiële klanten te analyseren en op te volgen, op een centrale plek. Het geeft een duidelijk beeld van elke stap binnen het verkoopproces: welke leads er zijn, wie er verantwoordelijk voor is, welke opportuniteiten prioritair zouden moeten zijn… een CRM vertelt je meer over je verkoopprestaties en wie wat doet voor elke lead. Dat zorgt voor een maximum aan transparantie.

 • Analyse

  CRM kan je diepgaande inzichten bezorgen over je klanten. Wie zijn ze, wat hebben ze nodig, wat is je grootste bron van leads, hoeveel kopen ze van je? Afhankelijk van andere functies die je combineert met je CRM (zoals timetracking, projectmanagement en andere zaken die we later bespreken), kom je ook te weten hoe je team presteert, hoeveel winst je maakt, hoeveel tijd je aan taken spendeert, en veel meer. Deze details en actuele informatie helpen je geïnformeerde en strategische beslissingen maken om je onderneming te verbeteren en te laten groeien.

 • Klantendienst

  een CRM-systeem kan ook een inbox voor je klantenservice bevatten. Daarin worden alle interacties (zoals klachten of vragen via e-mail of telefoon) aan de juiste contacten gelinkt. Zo heb je steeds een overzicht van de volledige communicatiegeschiedenis.

 • Projectmanagement

  je hebt minder administratie door sales management met projectmanagement te combineren. Je zet een projectofferte meteen om in een concreet project, houdt klanten op de hoogte van de status van elk project en kan ook de tijd die het je kost in de gaten houden. Voor projecten die gebudgetteerd worden op basis van tijd en materiaal kunnen mogelijkheden op vlak van tijdregistratie een grote plus vormen.

 • Mogelijkheden op vlak van facturatie en werkprocessen

  een groot aantal CRM-systemen helpt bedrijven hun dagelijkse werking optimaliseren. Je kan repetitieve taken automatiseren, zoals offertes en facturen opmaken en verzenden.

Hoe haal je het maximale uit CRM-software?


CRM-software (Customer Relationship Management software) gaat niet alleen over het kiezen van oplossingen, maar heeft meerdere toepassingen. Zo kun je er bijvoorbeeld ook manieren mee ontdekken waarmee je beter kan inspelen op klantbehoeften. Ook voor het verbeteren van klantcontact en voor een hogere efficiëntie kan CRM-software uitkomst bieden.

Wat is CRM-software precies?

CRM-software is software waarmee klantrelatiebeheer eenvoudig uitgevoerd kan worden. Hiermee kunnen processen gestroomlijnd worden met als uiteindelijke doel meer winst te genereren uit klantrelaties. Door middel van software wordt dit snel en efficiënt inzichtelijk gemaakt. De software van Teamleader is speciaal ontworpen om klantrelatiebeheer en verspreid liggende klantgegevens op één centrale plek te ordenen en verzamelen. Hierdoor krijg je een goed overzicht van alle klantgegevens en kan er snel actie worden ondernomen op het gebied van klantcontact.

Wat zijn de voordelen van CRM-software?

Zoals besproken heeft CRM-software meerdere functionaliteiten. Maar wat zijn nou precies de voordelen van het gebruik van CRM-software? Met CRM-software krijg je:

 • Een gezamenlijk platform: met CRM krijg je een gezamenlijk platform waarmee je alle klantgegevens kunt centraliseren. Ook zijn er eenvoudige integraties met de andere softwareoplossingen van Teamleader.

 • Een volledig beeld van al je klanten: door alle klantgegevens te bundelen krijg je een volledig beeld van al je klanten. Hiermee kun je bijvoorbeeld loyale klanten belonen met voordelen en ook toekomstige leads ontdekken.

 • Inzicht in je klanten: Zodra je CRM-software gebruikt kun je je medewerkers attent maken op de behoeften van je klanten. Hiermee kun je persoonlijke berichten versturen naar klanten en leer je hoe klanten het liefst benaderd wil worden.

Profiteer vandaag nog van alle voordelen van de CRM-software van Teamleader! Maak het jezelf en je werknemers gemakkelijk om optimaal in te spelen op de klantbehoeften. Bekijk de mogelijkheden van ons CRM-systeem en laat je ontzorgen.

De voordelen van CRM-software

 • 1. Deel makkelijk informatie

  Door meer waardevolle en relevante informatie over je klanten te verzamelen, kom je beter aan hun wensen tegemoet en bezorg je hen een betere ervaring. Met een CRM kan je alle interacties tussen contacten en jouw onderneming op één locatie bewaren (meetingrapporten, telefoontjes, e-mails) . Bovenop alle relevante informatie (zoals adresgegevens, bedrijfsgrootte, sector), kan je ook extra gegevens verzamelen. Denk aan evenementen die ze bijwonen of documenten die ze vanop je website downloaden: relevante details die het waard zijn om te delen met je collega’s.

 • 2. Verbeter je klantendienst

  Zodra iemand contact met je opneemt, kan je team informatie opvragen zoals vroegere interacties, aankopen of voorkeuren. Je deelt een inbox om vragen en feedback te bewaren en beantwoorden, zodat je snel eerder communicatie terugvindt en antwoord kan bieden.

 • 3. Automatiseer de lastige, dagdagelijkse taken

  Bedenk eens hoeveel kleine taakjes het sluiten van een deal vergt. Taken en calls aan je collega’s toewijzen zorgt vaak voor verwarrende situaties, waarbij onduidelijk is wie nu precies verantwoordelijk is voor wat. Bij CRM staat dit in een duidelijk overzicht. En wat met offertes creëren en verzenden? Met software kan je kant-en-klare templates gebruiken die potentiële klanten online kunnen bekijken, goedkeuren en tekenen.

  CRM biedt je het voordeel van automatisatie, zodat je team kan focussen op deals sluiten en relaties uitbouwen met klanten.

 • 4. Verbeter de interne communicatie en samenwerking

  CRM faciliteert niet alleen de communicatie, maar heeft ook een positieve impact op interne processen. Door informatie over klanten te delen kunnen collega’s makkelijk taken van elkaar overnemen (bijvoorbeeld wanneer iemand met vakantie is of het bedrijf verlaat), omdat dezelfde informatie in één centrale applicatie wordt beheerd.

 • 5. Verbeter je inzichten en rapportering

  Met één locatie voor al je gegevens wordt cijfers analyseren een pak efficiënter. Dashboards helpen je om in één oogopslag zaken als verkoopsdoelstellingen en de prestaties van je team te bekijken. Met kwalitatieve data maak je betere beslissingen om je onderneming vooruit te helpen.

Verschillende soorten CRM tools

Zoals eerder aangegeven heb je de gepaste software nodig om een degelijke CRM-strategie te implementeren. De drie belangrijkste soorten CRM-tools zijn operationele CRM, analytische CRM en strategische CRM.

 • Operationele CRM

  Automatiseert sales, marketing en klantenservice. Het doel is om leads te genereren en automatisch alle nodige contactgegevens te verzamelen.

  Handig voor:

  • Sales: beheer je leads en klanten efficiënter, organiseer je informatie beter
  • Marketing: communiceer met klanten, volg en plan e-mails, calls en vergaderingen op een centrale locatie
  • Klantendienst: zorg voor kwalitatieve klantenservice op basis van heldere statistieken, beheer vragen van klanten

  Voorbeeld: als een lead of klant contact met je opneemt, geeft je CRM een overzicht van alle communicatie. Daardoor kan je meteen de draad oppikken en een vlotte service garanderen.

 • Analytische CRM

  Analyseert je klantgegevens en biedt meer inzicht in je bedrijf om je werking te verbeteren. Het doel is om meer efficiënte beslissingen te maken, je onderneming te versterken op basis van reële data en de resultaten van je inspanningen op te volgen.

  Handig voor:

  • Sales & klantendienst: verbeter je klantrelaties en analyseer je cijfers

  Voorbeeld: verzamel en analyseer de redenen waarom een verkoop niet doorging om je te wapenen tegen de meest voorkomende bezwaren.

 • Strategische CRM of collaboratieve CRM

  Deelt klantgegevens over verschillende teams heen, zoals sales, marketing en je klantendienst. Het doel is om klantervaringen en verkoopcijfers te verbeteren.

  Handig voor:

  • Marketing: contacteer klanten op een doelgerichte manier
  • Sales & klantendienst: documenteer gedetailleerde informatie over leads, zodat je klantendienst ze makkelijk kan opvolgen

  Voorbeeld: zodra je lead klant wordt, kan je klantendienst makkelijk het roer overnemen van je sales omdat alle informatie (e-mails, contactgegevens, communicatiegeschiedenis) meteen beschikbaar is.

Heeft mijn onderneming een CRM tool nodig ?

Elk bedrijf dat producten of diensten aan meerdere klanten verkoopt, heeft immens veel baat bij een CRM-systeem.

Je hebt nood aan een kraakhelder overzicht van actuele en duidelijke informatie over leads en klanten, gekoppeld aan operationele efficiëntie. Online CRM zorgt voor beide.

Laten we dit aantonen met een voorbeeld van twee typische bedrijven. De meeste ondernemingen zullen hier ergens tussenin vallen.

Archetype #1

Fast-growing business reaching for the stars

Ambities: Hoge salestargets en een sterk groeiende omzet.
Doelen:
Zo productief mogelijk zijn om snel te groeien en de dagelijkse bedrijfsvoering te verbeteren.
Belangrijkste manieren waarop CRM hun bedrijf ondersteunt: Leads efficiënt in klanten omzetten & optimaal gebruik maken van opportuniteiten op vlak van up- en cross-selling.

Archetype #2

Bedrijf dat in de eerste plaats gezond en stabiel wil blijven.

Ambities: Een financieel stabiele onderneming die zich wil wapenen tegen de toekomst.
Doelen:
Een stabiele zaak runnen met zo min mogelijk zorgen.
Belangrijkste manieren waarop CRM hun bedrijf ondersteunt: Optimaal gebruik maken van middelen & een duurzaam klantenbestand uitbouwen voor sterkere relaties.

Kan mijn onderneming overleven zonder CRM-software?

De meeste bedrijven gebruiken e-mailapplicaties, Excel, taakbeheer en zelfs post-its voor ze in een CRM-systeem investeren.
Als je een eenmanszaak hebt of net start met een aantal klanten, is het ook helemaal geen probleem dat je op dergelijke middelen vertrouwt. Maar bedrijven groeien. Na een tijdje heb je geen duidelijk beeld meer van het exacte aantal klanten en leads dat je bedrijf benaderen, wie ze zijn, en waar ze vandaan komen.

Uiteindelijk wordt het noodzakelijk om over te schakelen naar een professioneler, gecentraliseerd platform om contacten te beheren, een overzicht van je groeiende klantenbestand te bewaren en meer interacties met klanten te behandelen.

Leven zonder CRM?

Excel, post-its en je inbox helpen je op weg, maar zijn dus niet zonder nadelen. Laten we even kijken hoe het kantoorleven eruit ziet zonder CRM.

Communicatie gaat verloren in de stroom

UITDAGING:
Heeft een collega griep of vertrekt hij op vakantie? Interacties met een lead kan je plots niet meer opvolgen, of je moet door talloze e-mails ploegen om ze terug te vinden.

HOE CRM HET OPLOST:
Bewaar deze informatie in een gecentraliseerde cloudtool zodat iedereen belangrijke communicatie kan opvolgen - waar en wanneer ze maar willen.

Risico om opportuniteiten uit het oog te verliezen

UITDAGING:
Stel dat een verkoper aan 30 deals werkt. Zonder een CRM-systeem is het moeilijk om overzicht te bewaren, prioriteiten te bepalen en op het afgesproken moment terug contact op te nemen met leads.

HOE CRM HET OPLOST:
CRM helpt je om het volledige verkoopproces in één overzicht weer te geven en herinnert je eraan leads op te volgen, zodat een kans nooit verloren gaat.

Het is moeilijk om data te interpreteren

UITDAGING:
Inzichtrijke rapporten creëren in spreadsheets is niet voor iedereen. Handmatig cijfers verwerken vergt bovendien veel tijd als je vragen wil beantwoorden als: hoeveel leads had ik vorig jaar? Waar komt het merendeel van mijn verkoop vandaan?

HOE CRM HET OPLOST:
CRM kan belangrijke antwoorden bieden over verschillende onderdelen van je onderneming.

Geen overzicht van de bezigheden van je team

UITDAGING:
Iedereen werkt hard, maar er zijn geen duidelijke resultaten. Je weet niet goed waar je collega’s mee bezig zijn en hoe je elkaar het best kan helpen.

HOE CRM HET OPLOST:
CRM toont je welke taken, meetings en telefoontjes aan welke collega’s zijn toegewezen. Daarbovenop biedt een geïntegreerde kalender een perfect overzicht van hun agenda.

Leven met CRM

Een CRM-tool biedt veel voordelen: het wordt niet voor niets in één adem genoemd met meer sales en klantgetrouwheid.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van dagelijks CRM-gebruik.

 • Beheer leads efficiënt: een lead belt je op en je wil de beste sales pitch uit de geschiedenis geven. Gebruik je CRM voor de notities die je collega over deze potentiële klant nam, de fase van je lead binnen je salesfunnel te bekijken en zo perfect te weten welke volgende stap je dient te nemen.
 • Bied snelle, duidelijke support aan: een klant belt je en je wil een behulpzame, efficiënte conversatie voeren. Gebruik je CRM om het klantprofiel en eerdere interacties te bekijken (e-mail, telefoon, …), zodat je voldoende informatie hebt om de klant meteen te helpen.
 • Versterk je marketing: je organiseert een evenement en wil lokale leads daar graag over inlichten? Gebruik je CRM om geografische informatie voor elke lead toe te voegen. Je kan dan een e-maillijst opstellen van mensen uit die regio, door eenvoudigweg op locatie te filteren.
 • Volg je verkoopsopportuniteiten: wil je je salesproces verbeteren en weten welke leads je vandaag moet contacteren? Gebruik je CRM om na te gaan welke leads zich in de juiste fase voor opvolging bevinden.

CRM: naar een markt van 82 miljard dollar in 2025

Verwachte groei van CRM-software tussen 2017 en 2025

2017 39,5 miljard dollar

2018 (16% verwachte groei tegenover 2017) 45,8 miljard dollar

2025 2025 (50% verwachte groei tegenover 2017) 81,9 miljard dollar

Investeringen in CRM

CRM investissement

Investeringen in CRM

Nu bedrijven opmerken dat (langetermijn)relaties met klanten één van hun meest waardevolle troeven zijn, willen ze meer en meer in CRM investeren. Volgens het gerenommeerde onderzoeksbedrijf Gartner was de wereldwijde CRM-markt in 2017 maar liefst 39,5 miljard dollar waard. Er wordt verwacht dat dit in 2025 zal verdubbelen tot 81,9 miljard.

Julien Poulter, onderzoeksdirecteur bij Gartner, verwacht dat CRM dit jaar de eerste plaats binnen de softwareindustrie zal veroveren:

“In 2018 zal de totale omzet van de CRM-industrie de hoogste zijn binnen de software-industrie, met een jaarlijkse groei van maar liefst 16%.”

De opkomst van mobiele CRM

Het gebruik van CRM op mobiele apparaten stijgt. Dat is geen verrassing, want volgens Statista maakte mobiel internetgebruik in 2017 maar liefst 52,99% van het wereldwijde internetverkeer uit. Mobiel wordt dus steeds belangrijker en het is logische dat mobiele CRM die trend volgt.

Mobiele CRM creëert de mogelijkheid om gegevens te beheren vanop eender welke locatie en onderweg informatie met collega’s te delen.

Het gebruik van mobiele CRM lijkt ook voor meer verkoopsucces te zorgen:: onderzoek van Inoppl Technologies wijst uit dat 65% van de bedrijven die mobiele CRM gebruiken hun salestargets behalen, tegenover slechts 22% die dat niet doen.

De opkomst van mobiele CRM

Der Aufstieg von Mobile CRM

De toekomst van CRM

Technologie blijft evolueren, dat is duidelijk door bijvoorbeeld de ontwikkeling van artificial intelligence en the Internet of Things. Ook CRM-platformen blijven veranderen. Wat brengt de toekomst? Hier zijn enkele belangrijke trends die het CRM-landschap vorm zullen geven:

 • Meer en meer ondernemingen gebruiken software voor hun dagelijkse activiteiten. Tools voor e-mailmarketing, groeps-chats, boekhouding, online betalingen, bestandsbeheer en meer worden steeds vaker de norm. Ook CRM is populair en is daarbij ook nog eens ontwikkeld om naadloos met andere bedrijfssoftware samen te werken. Daardoor zullen er steeds meer integraties tussen verschillende tools ontstaan.
 • Mobiele toegang tot CRM door middel van een mobiele app zal een belangrijke vereiste worden.

 • Meer functies zullen in één applicatie samengevoegd worden, wat inspeelt op een groeiende behoefte die bij kmo’s leeft. Ze zijn op zoek naar een combinatie van een project management tool, facturatieprogramma, sales en support tickets systeem voor klantenservice.

 • De laatste technologietrends, zoals artificial intelligence en machine learning, staan op gebied van CRM nog in hun kinderschoenen. Een CRM vormt echter een schatkist aan waardevolle informatie en kan in de toekomst dus een belangrijke rol spelen voor AI: met artificial intelligence kunnen bedrijven klanten beter helpen en nog meer taken automatiseren. Dit soort technologie maakt software slimmer door patronen te voorspellen, nieuwe processen voor te stellen en diepgaande analyses en inzichten weer te geven.
Blue background

CRM- integraties

Vandaag kunnen CRM-systemen integreren met honderden, misschien wel duizenden, nuttige business apps. Een CRM-integratie verbindt twee software-applicaties, waardoor deze onderling informatie kunnen uitwisselen.

Geen enkel CRM-platform biedt alle functies aan om je zaak te runnen. Daarnaast wil je misschien ook graag je huidige tools blijven gebruiken.

Je CRM-systeem met andere software integreren biedt onmiddellijke voordelen:

 • Zonder integraties

  In silo’s werken

  Kans op dubbele data: dubbele of inaccurate informatie over verschillende bronnen of tools heen

  Tijdverlies: zoeken naar informatie tussen verschillende tools vraagt veel tijd

  Risico op fouten: zonder communicatie tussen twee systemen is er een risico op dubbele data. Dit vergroot de kans op mogelijke fouten en maakt informatie minder betrouwbaar. Als je aanpassingen maakt in het ene systeem, moet je hetzelfde doen bij het andere.

 • Met integraties

  360° overzicht van je onderneming en klanten

  Samenwerking: organiseer al je activiteiten binnen één systeem en hou je resultaten centraal bij om silovorming tegen te gaan

  Snellere klantenservice: bied betere klantenservice dankzij toegang tot alle klantgegevens en -activiteiten in real-time, en centraliseer al je communicatie zodat je een overzicht hebt van elk contact

  Altijd en overal toegang: vind al je klantgegevens terug met je applicatie naar keuze

Nuttige CRM-integraties

CRM Nützliche Integrationen

Nuttige CRM-integraties

1. Boekhouding

CRM en accountingsoftware wisselen cruciale financiële gegevens uit. Met een integratie kan je automatisch uitgaande facturen aan je boekhoudtool toevoegen, of de betaalstatus van facturen automatisch aanpassen in boekhoudsoftware als Exact Online, Yuki, Octopus of Twinfield.

2. Agenda

Door een kalenderintegratie aan je CRM-systeem te koppelen, synchroniseer je al je kalenders en voeg je al je vergaderingen, evenementen, taken en calls aan de agenda in je CRM toe. De meeste CRM-systemen bieden integraties aan met populaire tools als Office 365 Calendar, Google, Apple iCloud en Microsoft Exchange.

3. Chat

Gebruik je chattools zoals Slack om met collega’s te communiceren? Wanneer je een deal sluit en deze informatie automatisch aan je CRM-systeem wordt toegevoegd, is de synchronisatie met Slack erg handig: Slack verzendt meteen een notificatie om je team op de hoogte te brengen.

4. Contacten synchroniseren

Voeg contacten en bedrijven uit externe bronnen toe, zoals Eventbrite, LinkedIn, online webformulieren of je eCommerce-website via Shopify. Als het contact al in de database staat, wordt dit meteen herkend door het systeem, zodat je niet met dubbele data geconfronteerd wordt.

5. Dashboards

Dashboardintegraties visualiseren je CRM-gegevens met grafieken en diagrammen, op basis van data en dashboardtools als Wizer en Cumul.io. Verwerf belangrijke inzichten en ontwikkel een langetermijnstrategie, gebaseerd op de data die je analyseert.

6. Email marketing

E-mail is nog steeds één van de meest effectieve marketingkanalen, maar je strategie staat of valt met de kwaliteit van de data in je e-maillijsten. Kies voor een integratie met e-mailmarketingtools als MailChimp, Campaign Monitor, Marketo of HubSpot om automatisch je contacten en bedrijven te synchroniseren. Zo kan je makkelijk e-mails naar leads en klanten sturen.

7. E-mailtracking

Met e-mailtracking voeg je in- en uitgaande e-mails, taken ter opvolging of supportvragen vanuit je e-mailprogramma (zoals Gmail, Office 365 Outlook of Outlook 2013) aan je CRM toe en link e-mails aan het juiste contact of bedrijf in je database, om elke conversatie bij te houden. De integratie logt automatisch elke activiteit in je communicatiegeschiedenis. Daarnaast kan je ook contacten vanuit e-mails in een paar klikken aan je online CRM toevoegen.

8. Exporteren

Exporteer bestanden vanuit je CRM-systeem om diepgaande rapporten op te stellen. Wil je bijvoorbeeld de commissies voor je salesteam berekenen of uitgebreide statistieken voor je bedrijf creëren? Met export-extensies kan je dit eenvoudig vanuit je CRM-systeem exporteren.

9. Documenten- of bestandsbeheer

Integreer je CRM met tools voor bestandsbeheer, zoals Dropbox, om bestanden (foto’s, documenten, video’s en andere documenten) in beide richtingen te synchroniseren.

10. Betalingen

Verbind je CRM-systeem met tools voor online betalingen, zoals Mollie, Stripe of PayPal. Laat je klanten online facturen betalen en bied hen verschillende betaalmogelijkheden, zoals met MasterCard, American Express of een andere lokale betaalmethode.

11. Social media

Een onderneming mag het belang van sociale media niet negeren. Met plugins voor professionele netwerken als LinkedIn, voeg je makkelijk contactgegevens van sociale media toe aan je CRM-account. Zo heb je vanuit je CRM-systeem snel toegang tot het LinkedIn-profiel van contacten.

Ook leads van sociale media zoals Facebook kan je aan je CRM toevoegen en automatisch retargeten. Dankzij dergelijke integraties kan je je marketing enkel versterken.

12. Online telefonie of VoIP

Bedrijven die veel telefoneren zullen een integratie zoals Twilio, 3CX en Voipplay bijzonder nuttig vinden. Met één klik op de knop bel je contacten vanuit je CRM, zonder andere applicaties te gebruiken of nummers in te geven. Wanneer iemand jouw bedrijf belt, weet je ook meteen wie je aan de andere kant van de lijn hebt. Andere nuttige opties zijn: calls opnemen en traceren, of notities aan telefoontjes toevoegen.

13. Leads verzamelen

Integraties met web-to-leadformulieren verzamelen automatisch gegevens van potentiële klanten via online webformulieren. Sommige CRM-systemen genereren zelfs automatisch een nieuwe lead wanneer een formulier wordt ingevuld. Je kan met web-to-leadformulieren heel wat informatie verzamelen en zelfs je eigen velden aanmaken om specifieke gegevens op te vragen. Er zijn veel handige online applicaties die integreren met CRM-systemen, zoals JotForm, Wufoo, Formstack en Custom form.

14. Time tracking

Timetracking is belangrijk om timings in te schatten, ze correct door te factureren en een duidelijk beeld te vormen van hoe lang collega’s aan bepaalde taken werken - vooral in projectgerichte bedrijven. Zoek een CRM met timetracking of gebruik een integratie zoals Teamtracker om de tijd die jij en je team aan een project spenderen, optimaal bij te houden.

CRM: voorbeelden

Wereldwijd gebruiken tal van bedrijven CRM-pakketten om klantrelaties, verkoopprocessen, interne communicatie en nog veel meer te verbeteren. Ontdek hoe deze ondernemingen een succesvolle CRM-strategie uitbouwden en CRM-software effectief implementeerden.

Aardman
Academy Award-winnende animatiestudio

Voor ze CRM-software gebruikten, beheerde Aardman contacten in rommelige Excel-sheets. CRM-technologie zorgde ervoor dat ze departementen makkelijker konden samenwerken en ideeën delen. Omdat informatie nu op één locatie in de cloud wordt opgeslagen en beheerd, verloopt de interne communicatie veel transparanter.

Jason Fletcher-Bartholomew, Hoofd Nieuwe Zaken & Executive Producer:

“2016 was een uitdaging voor Aardman. Daarom wilden we ons verkoopproces uitspitten. Al snel bleek dat we te veel gedateerde systemen gebruikten. Er was geen communicatie tussen de verschillende software, waardoor de zoektocht naar een CRM-systeem noodzakelijk werd om met ons bedrijf te groeien.”

Leer meer over de voordelen van CRM voor deze bedrijven.

Aardman
Academy Award-winnende animatiestudio

45407810701 5f7dcaa03d c

De beste CRM-tool

Met een goede CRM-tool kun je het jezelf erg makkelijk maken. Zo zorg je ervoor dat je klantrelaties kunt beheren tijdens de gehele cyclus van de klant bij jouw bedrijf. Dit kan uiteenlopen van marketing, e-commerce en klantenservice tot verkoop. Ben je op zoek naar de beste CRM-tool? Zoek dan niet verder en schaf de CRM-tool van Teamleader aan!

Met de CRM-tool van Teamleader kun je zelf bepalen welke functionaliteiten je wilt hebben. Zo ben je flexibel en betaal je nooit teveel. Bekijk onze prijzen en pakketten en kies zelf het aantal gebruikers dat je nodig hebt voor jouw CRM-tool. Heb je toch nog vragen over de CRM-tools van Teamleader? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Atelier Schrauwen
Ambachtelijke creatie van deuren

34893669244 c3db6d4cf5 c

Atelier Schrauwen
Ambachtelijke creatie van deuren

In het verleden konden collega’s elkaars agenda niet inkijken, wat de afwerking van projecten bemoeilijkte. De grootste uitdaging was bijhouden hoeveel het bedrijf verkocht, wat daarbij het rendement op investering was en of de algemene targets werden behaald.

Het CRM-pakket is nu de ruggengraat van het bedrijf: alles is veel makkelijker beschikbaar dankzij een centraal systeem, van klantgegevens tot verkoopbeheer.

Jef Schrauwen, zaakvoerder:

“Voor we CRM-software gebruikten, verliep de communicatie stroef. Nu hebben we meer inzicht en weten we precies hoeveel tijd elk project in beslag neemt.”