Header Detail 1240x533px C Billability Calculation Harmfull Agency

Als je weet dat 80% van je omzet uit de top 20% van je klantenbestand komt (ook wel bekend als de 80/20 regel), dan moeten we je niet uitleggen hoe belangrijk relatiebeheer is. Daarom is het van cruciaal belang om voldoende aandacht te schenken aan je bestaande klanten. Maar wat is relatiebeheer? En hoe kan CRM-software je daarin ondersteunen? We zetten het allemaal eens op een rijtje voor je!

Wat is relatiebeheer?

Relatie- of klantenbeheer verwijst naar de manier waarop je relaties onderhoudt met je klanten, en bij uitbreiding alle stakeholders die betrokken zijn bij je bedrijf. Denk maar aan collega’s, leveranciers, prospecten, partners, resellers … Het omvat elk contactmoment met de klant, zowel online als offline:


De Engelse term Customer Relations Management of CRM is meer gangbaar en zul je misschien al van gehoord hebben. Elk bedrijf doet dus op de één of andere manier aan relatiebeheer. Niet alleen de Com&Co’s van deze wereld, maar ook Tuinjan met de pet.

Waarom is relatiebeheer belangrijk?

Het doel van relatiebeheer is om bestaande klanten te behouden door de relatie te versterken. Veel bedrijven focussen bijna uitsluitend op het binnenhalen van nieuwe klanten en verliezen zo hun bestaande klanten uit het oog. Een valkuil, want een nieuwe klant binnenhalen kost veel meer tijd, moeite en geld dan een bestaande klant opnieuw te laten kopen: ze zijn al vertrouwd met je product of dienst, waardoor de drempel tot een volgende aankoop veel lager is. Het is dus belangrijk om op hun radar te blijven verschijnen om te voorkomen dat ze overstappen naar de concurrent.

Maar aandacht schenken aan je bestaande klanten brengt nog voordelen met zich mee: als je product of dienst aan de verwachtingen voldoet en je biedt voldoende nazorg voor het geval er toch iets is, dan krijg je een loyale klant. Zo’n trouwe klant wordt vaak een ambassadeur die je producten en diensten aanbeveelt aan vrienden, kennissen en familie. Mond-tot-mondreclame blijft tenslotte de beste reclame. Bij Teamleader Focus kan je daar zelfs iets mee verdienen: je krijgt een cadeaubon ter waarde van € 300, en dat per referral. Zo genereer je nieuwe klanten waar je zelf amper moeite voor hoeft te doen. Een win-winsituatie dus! *knipoog*

Relatiebeheer op een goede manier

Als je heel wat klanten hebt, dan is de kans groot dat je het overzicht verliest en minder efficiënt te werk gaat. Klantenbeheersoftware of CRM-software kan je ondersteunen in het beheren van de relaties en interacties die je bedrijf heeft met (potentiële) klanten. Zie de CRM-tool als je persoonlijke assistent die altijd het antwoord weet op je vragen over een specifieke klant. En laat ons eerlijk zijn: wie heeft nog niet gedroomd van een persoonlijke assistent?

Bovendien biedt goede klantenbeheersoftware je ook waardevolle inzichten. Die helpen je slimme beslissingen te maken, zodat je je verkoopproces kan bijschaven. Een handig extraatje!

Ken (de voorgeschiedenis van) je klant

Een CRM-systeem maakt het extra makkelijk om relevante klantgegevens op een overzichtelijke manier te bewaren, aan te passen en te bekijken (conform GDPR uiteraard), en dat op één centrale plaats. Je vindt alle info in slechts enkele klikken terug:

  • Wie is je contactpersoon?

  • Welke afspraken maakte je?

  • Welk bedrag besteedde je klant?


Maar CRM-software gaat nog een stapje verder: je kan er ook elk contactmoment, elk websitebezoek, elke vraag of aankoop … in kwijt. Zo bouw je systematisch aan de voorgeschiedenis van je klant. Het grote voordeel is dat collega’s zo makkelijk werk van elkaar kunnen overnemen en klanten heel persoonlijk kunnen benaderd worden. Stel die out of office al maar in!

Wist je dat je nog veel meer uit je CRM-software kunt halen door het te connecteren met andere tools? Denk maar aan waardevolle integraties zoals je e-mailmarketingtool, boekhoudpakket, online meeting-tool

Ontdek welke integraties mogelijk zijn

Volg offertes en facturen gemakkelijk op

Een CRM-systeem laat je ook toe om offertes en facturen digitaal te versturen. Wanneer je een offerte ter goedkeuring verstuurt, krijg je telkens een melding wanneer je klant ze opent, feedback geeft of ondertekent. Daarna kan je de offerte in één klik omvormen tot een factuur. Ook het betaalproces wordt versneld: bij elke verstuurde factuur kan je zien of die bekeken of betaald is. Dat bespaart jou heel wat heen-en-weergeloop en is zeer gebruiksvriendelijk voor je klant. We zeiden toch dat je een persoonlijke assistent kon krijgen?

Wist je dat?

Relatiebeheer automatiseren met Teamleader Focus

Met onze CRM-tool Teamleader Focus heb je alle informatie van klanten verzameld op één centrale plek: adressen, gemaakte afspraken, de communicatiegeschiedenis … Makkelijk toegankelijk voor jou of je collega’s!

Hoe kan een CRM systeem helpen bij relatiebeheer?

Klantenbeheer software of CRM-software is een tool die je helpt bij het onderhouden van die klantenrelaties. Zo’n CRM-systeem maakt het extra makkelijk om contactgegevens en andere klanteninfo op een overzichtelijke manier te bewaren, aan te passen en te bekijken. Wie is je contactpersoon, welke afspraken maakte je, welk bedrag besteedde je klant, … al die info vind je op die manier vlot terug. Goede klantenbeheer software biedt bovendien analysemogelijkheden. Die helpen je slimme beslissingen te maken over de toekomst van je bedrijf.

  • Ebook CRM LP Header Image On Top
    • E-book

    Manual CRM: amplía tu negocio.

    Mejora la satisfacción de tus clientes, sácale ventaja a tus competidores y aumenta tus ventas, mientras gestionas de manera más eficiente el tiempo y tus recursos. Teamleader Focus te permite ampliar tu negocio. Y este manual te explica cómo hacerlo.

TL Portret Web68
Robin Van Cleemput

Robin ha tenido muchos roles durante sus años en Teamleader: redactor de contenidos, gestor de contenidos, comercializador de marcas. En la actualidad, se ha asentado en su papel de creativo polifacético que genera conceptos, co-crea campañas y contribuye con textos largos y cortos. También es conocido por tomar el micrófono en los eventos de Teamleader, y cree fervientemente en ser un “perezoso inteligente”. Habla con él sobre marketing de contenidos, artes marciales y buena música. Y trae una cerveza artesanal. Es al menos un cuarto hípster.

Más artículos de Robin Van Cleemput

Read more

Sales & Marketing